The New Yorker Makalesi ve Kendimizi Anlatmak

img_4220

(Kaynak: https://goo.gl/chmqVM)

Turkey’s 30 Year Coup

Şunun Türkçe çevirisi yapılmış olsa da paylaşabilsem. EDIT: yapılmış

Bu yaz kaç farklı kişi ile, kaç farklı siyasi yelpazeden, aynı şeyi tartıştım: Gülen’i ve kurduğu kontradevleti Batı’nın normları ile anlatmadığımız, komplo teorilerinin bininin bir para olduğu yazıların İngilizce çevirisi ile (bkz: Daily Sabah) bu iş olmaz diye.

Batı iki yüzlü mü? Evet, olabilir(iki yüzlülükten ne anladığınıza bağlı, bence kendi çıkarlarını elindeki kısıtlara göre koruyan ve bunu bir getiri şeması dahilinde yapan insanlara, bkz: Nobel 2016 ödülü, iki yüzlü denmiyor. Bence çok az insana mutlak kötü veya mutlak iyi diyebilirsiniz, ama bu başka bir konu)

Bu yazı Gülen’in Türkiye’deki 30 yılını, Gülen’i ortaya çıkaran nedenleri sadece laik elite veya sadece Erdoğan’ın egosuna ve yönetme hırsına bağlayarak anlatma peşinde değil. Bu olguların birbiri için ne demek olduğuna dikkat etmek için zaman ve emek harcıyor. Bunu haftalık bir dergide, bir kaç sayfa ile yapıyor.

Elbette eksiği , elbette atladığı ve elbette katılmadığım yerleri var. Mesela Gülen hareketinin Kürt sorunu ve Kürtlerin eşit vatandaşlığı ile ilgili şahinliğine dair tek kelime yok. KCK davaları, barış süreci sonrası sıklıkla duyulan iki ayrı merkez tarafından yürütülüyormuş hissi veren Özel Harekat timlerinin yaptıkları yok. 2013 yılında Gezi’nin seyrini değiştirdiği iddia edilen çadır yakma olayının faili zabıtaların darbe teşebbüsü öncesi, zamanın İstanbul valisi ve emniyet müdürünün darbe teşebbüsü ardından tutuklanması ilk aklıma gelenler. Okurken en az okuduğum sayfa sayısı kadar not aldım

Ayrıca Yenikapı ruhunu( bu arada Ertuğrul Fındık’ın beş gün önceki Karar yazısını okuyunuz.) tamamen yanlış anlayan ana akım medya gibi, OHAL ve uygulamalarını eleştirmeden üstünden atlamıyor. Veya körü körüne ülkede normal zamanlarmış gibi de davranmıyor.

Bu arada gururla söylemek istiyorum ki: OHAL’e konjektürel değil prensip olarak karşıyım. Demirel’in aksine ben devletin rutinin dışına çıkmayanını seviyorum.

Belki de bütün bunları kimseden korkmadan veya kimseye sevimli görünmeye oynama arzusu olmadığından, sadece işi bunu yapmak olduğu için yaptığından iyi bir yazı.

Ama oyunu kuralına göre oynuyor, ilk kez 15 Temmuz’u bir Batılının da anlayabileceği, kendisi ile de ilişkilendirebileceği gibi anlatıyor. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Leave a comment